‘Makul Değer’ Ekonomisti Robin Brooks, Türk Lirasını Kurtaracak İpuçları Verdi Türkiye’yi Hangi Ülkeyle Kıyasladı?
Uluslararası Finans Enstitüsü’nün (IIF) Baş Ekonomisti Robin Brooks, TL’ye ilişkin ‘gerçeğe uygun değer’ çalışmalarıyla tanınıyor. TL’nin değerine ilişkin tahminlerinin gerisinde kaldığı için iyimser bakış açısıyla eleştirilen Brooks, yeni bir analiz serisi paylaştı. Türkiye ile Arjantin’i kıyaslamak ürkütücü olurken, TL rayiç değer hesaplaması bu sefer birçok kurumla denk geldi.
Eski bir Goldman Sachs ve IMF stratejisti olan IIF Baş Ekonomisti Robin Brooks, uzun bir süredir Türkiye ekonomisini yakından takip ediyor.
2021 yılında yaşanan kur ataklarında TL’nin dolar karşısında rayiç değerinin 9,50 seviyelerinde kalması yerli ekonomistlerin çılgına dönmesine neden oldu.
Brooks, o sırada 21.50 olarak hesapladıkları gerçeğe uygun değeri kısa süre sonra seçimin ertesi günü 25 olarak güncelledi.
Brooks bugün uzun bir analiz paylaştı. Önceliği TL’nin istikrarına verirken, bunun nasıl yapılacağını da 7 unsurda anlattı.
Liranın üzerindeki değer kaybı baskısının ihracatın rekabetçi olmadığı anlamına gelmediğini belirten ekonomist, “Aksine” mavi alandaki ihracatın “inanılmaz derecede iyi” olduğunu ancak çok hızlı büyümeye odaklanma ve büyük ithalata yönelik kredi teşvikleri (kırmızı) baskı oluşturuyor. durmalı” dedi.
Brooks, seçimlerin bitmesiyle birlikte Türk Lirası’nın hızla değer kaybetmesine izin verildiğini belirterek, bu manzarayı gören yabancı yatırımcıların Türkiye’deki portföylerini kalıcı olarak kaldırdığını ve ürkütücü bir benzetme yaptığını söyledi: “Türkiye mali otarşide Arjantin’i takip ediyor.”
Brooks, Türkiye’nin “büyük bir ihracat pazarı olan Avrupa’nın yanında hızla yer aldığını” hatırlatarak, “son derece rekabetçi ve dinamik bir ihracat segmentine” sahip olmasına rağmen yabancı yatırımcıların Türk varlıklarındaki pozisyonunun (mor çizgi) Arjantin kadar olduğunu söyledi. (Mavi çizgi). Düşük olduğuna işaret ederek, “Türkiye ne yazık ki finansal otarşiye doğru yönelmeye devam ediyor” dedi.
“Türkiye (turuncu çizgi) Brezilya’nın (siyah çizgi) zıt kutbu” diyen ekonomist, Brezilya’nın büyük bir ticaret fazlası olmasına rağmen Türkiye’nin de büyük bir açık verdiğini açıklıyor.
Arjantin’in 2017 gibi yakın bir tarihte “küresel finans piyasalarının ‘mucizevi çocuğu'” olduğunu hatırlatan Brooks, “Ancak bu günlerde, çok yüksek faiz oranlarıyla finansal bir otarşi içinde ve yakın zamanda özel sermaye girişlerini çekme ümidi yok. bunun istenmeyen bir durum olduğunu sözlerine ekledi. Türkiye’nin de bu yolda olduğunu söyledi.
Türkiye ekonomisinin görünümü Robin Brooks’u bile endişelendirmiş görünüyor. Ne dersiniz? Sistematik bir krize girmeden bu yoldan geri dönebilir miyiz?