Alman ekonomisi resesyona giriyor
Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), ilk çeyreğe ilişkin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) ile ilgili en son bilgileri açıkladı. Buna göre Almanya’da mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYİH bu yılın ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,3 küçüldü. Öncü bilgilerle Destatis, 28 Nisan’da ekonominin ilk çeyrekte büyümeyeceğini öngörmüştü. Geçen yılın son çeyreğinde ekonomi yüzde 0,5 daralmıştı.
Böylece Alman ekonomisi, ilk çeyrekteki yüzde 0,3’lük daralmanın ardından “GSYİH’nın iki çeyrek üst üste daralması” olarak adlandırılan teknik resesyona girdi. Geçen yılın ilk çeyreğine göre ülkenin GSYİH’si yüzde 0,5 azaldı. Destatis Lideri Ruth Brand, “GSYİH büyümesi 2022’nin sonunda sıfırın altında kaldıktan sonra, Alman ekonomisi iki çeyrek üst üste küçüldü” dedi.
İlk çeyrekte özel harcamalar, yüksek enflasyon nedeniyle tüketicilerin alım gücünün düşmesi nedeniyle bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,2 azaldı. Kamu harcamaları yüzde 4,9 azaldı. Makine teçhizat harcamalarında yüzde 3,2, inşaat yatırımlarında ise yüzde 3,9 artış gözlendi. Bire bir döngüde mal ve hizmet ihracatı yüzde 0,4 artarken ithalat yüzde 0,9 geriledi. Destatis yaptığı açıklamada, “Devam eden yüksek fiyat artışları, yılın başında Alman ekonomisi üzerinde baskı oluşturmaya devam etti” dedi. Haneler bir önceki çeyreğe göre yiyecek-içecek, giyim, ayakkabı ve mobilyaya daha az para harcadı.
Ayrıca yılın başında plug-in hibrit araçlara yönelik teşviklerin kaldırılması ve elektrikli araç primlerinin düşürülmesi nedeniyle daha az yeni otomobil alındı. Pandemi sürecinde ortaya çıkan darboğazlar hafiflese de faiz oranlarındaki yükseliş, ekonomiye olan güvenin azalması ve tüketicinin satın alma gücünün bir anda düşmesi sonucu talepteki sakinleşmeden ülke ekonomisi olumsuz etkileniyor. alışılmadık derecede yüksek enflasyon ortamı.
ING Küresel Makro Araştırma Lideri ve Almanya Baş Ekonomisti Carsten Brzeski:
Geçen yazdan beri korkuyor
“Alman ekonomisi geçen yazdan beri korktuğu şeyi yaparak bu kış teknik bir durgunluğa girdi. Bu, büyük bir durgunluğun en kötü senaryosu değil, geçen yaza göre %1’lik bir düşüş… Sıcak kış, Çin ekonomisinin açılması ve tedarik zincirindeki aksamaların azalmasıyla birlikte sanayi faaliyetlerindeki toparlanma, ekonomiyi krizden çıkarmaya yetmedi. durgunluk tehlikesi.
Özel tüketim, yüksek perakende elektrik fiyatlarından olumsuz etkilenmeye devam etti. “İlk çeyreğin ötesinde, yılın başındaki iyimserlik yerini daha gerçekçi bir duyguya bıraktı. Satın alma gücündeki düşüş, fabrikalarda sipariş defterlerinin incelmesi, 10 yılın en agresif parasal sıkılaştırmanın etkisi ve beklentiler ABD ekonomisindeki yavaşlama, zayıf ekonomik faaliyetler yönündeki tartışmaları hızlandırıyor.Ukrayna savaşı, demografik değişim ve mevcut güç kayması, Alman ekonomisine yapısal ölçeği kazandıracak.”